A népi gyógyászatban már nagyon régóta ismert a dió gyógyhatása, hiszen ez az egyik legegészségesebb növényünk, amelynek szinte minden részét lehet hasznosítani valamilyen panaszra.

Például a leveléből teát lehet készíteni, amit gyomor-, bélhurut, magas vérnyomás, bélférgesség kezelésére lehet alkalmazni, valamint étvágyjavítóként és vértisztításra is alkalmazzák. Fontos tudnivaló, hogy évente maximum kétszer 6 hétig, kúra szerűen szabad fogyasztani, napi egy csészével. De nemcsak teaként, hanem külsőleg is lehet alkalmazni: ülőfürdőként például aranyeres panaszokat lehet vele enyhíteni.

A diókopácsot belsőleg izzasztóként, gyomor-, bélhurut kezelésére fogyasztják, illetve a diónak ez a része is kitűnő étvágyjavító hatással bír. Érdemes még megemlíteni a diótinktúrát, amit akár házilag is elkészíthetünk és elfertőződött csípéseket, keléseket, pattanásokat, zsírcsomókat, nedvedző ekcémát, fekélyt, szájüregi gyulladásokat és apró sebeket lehet vele kezelni sikeresen. Tartsuk észben, hogy a diótinktúra csak külsőleg alkalmazható, nem szabad meginni, hanem csak ecseteléssel vigyük fel a bőrünkre, vagy öblögessünk, gargarizáljunk vele.