A munkaerő szabad áramlása az Európai Unió egyik fontos alapjoga. Ennek köszönhetően a tagországok közötti munkaerőpiac gyakorlatilag nyitott, nincsenek határok. Megfelelő szaktudás birtokában rengeteg külföldi lehetőség adott bárki számára. Sok esetben még a nyelvismeret sem elvárás. Munkavállalók tömege orientálódik a magasabb bért fizető országok felé, ebből pedig az következik, hogy bizonyos területeken lokálisan szakember- és munkaerőhiány lép fel.

A Jobtain Kft. munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó magyar vállalat is felismerte ezt a jelenséget. Miután már hazánkban is munkaerőhiány alakult ki bizonyos szektorokban, úgy döntöttek, országhatáron kívülre is nyitnak.

Evidens okok miatt elsősorban a határon túli magyar lakta területekről toboroznak, az unión belül és kívül is. Az adminisztrációs papírmunkában, egészségügyi vizsgálatok lebonyolításában és az elszállásolásban is segítik a Magyarországra jövő munkavállalókat.  Jelenleg is zajlik a munkaerő kölcsönzés Kárpátalja és Erdély területéről egyaránt.