A hosszú távú hatások miatt a területfejlesztés felelősségteljes és összetett feladat, amelynek során fontos szempont, hogy a fejlesztések hatására korszerűbb, élhetőbb régiók jöjjenek létre, amelyben a lakók jól érzik magukat, biztosított számukra az egészséges környezet, illetve elérhető közelségben találnak munkalehetőséget. Ha ezek a feltételek adottak, akkor az emberek nem költöznek el, fejlődik a helyi gazdaság, így a terület jövője is biztosított. 

A területfejlesztés során a Városfejlesztés Zrt. azt az elvet követi, hogy egy gazdasági szempontból összefüggő régiót egységesen érdemes fejleszteni, és nem szabad, hogy a fejlesztés határai megálljanak az országhatároknál, ha a régió egyébként országon átnyúló egységként kezelhető hatékonyan.

Az országhatárokon átnyúló területfejlesztésre több sikeres példát is találunk. A Városfejlesztés Zrt. több sikeres projektben is részt vett, és vállalja a települési önkormányzatok térségi szinten összehangolt településfejlesztési és területfejlesztési tevékenységét megalapozó területfejlesztési és területrendezési tervek, tanulmánytervek kidolgozását.