Az operatív városfejlesztés egy lenyűgöző és összetett folyamat, amely a városok újjáélesztését és átalakítását célozza meg. Ez a folyamat nem csupán az építészetet és az infrastruktúrát jelenti, hanem sokkal többet annál. A városi közösségeket, az embereket és az életminőséget helyezi a középpontba.

Az operatív városfejlesztés lényege az, hogy dinamikusan reagál a városok változó igényeire és kihívásaira. Az élő és vibráló városok kialakítása érdekében fontos, hogy az infrastruktúra fejlesztése és a városi tervezés összhangban legyenek. Ez magában foglalja az innovatív közlekedési megoldások, a zöldövezetek tervezését, a közösségi terek és kulturális létesítmények létrehozását, valamint az energiatakarékos technológiák alkalmazását.

Az életminőség javítása és a fenntarthatóság elérése kiemelt célkitűzések. A városi környezet megújítása, a zöld területek növelése és a megfelelő közlekedési rendszerek kialakítása mind hozzájárulnak egy élhetőbb és egészségesebb városi környezet kialakításához. Az operatív városfejlesztésnek pozitív hatása lehet a gazdaságra és a turizmusra is, hiszen egy vonzó és jól működő város vonzza a befektetőket és a látogatókat egyaránt.