Az emésztésünk egy kb. 400 m2-es felületen történik, ami nagyjából 24 órás folyamat, mely az étkezésnél a gyomorba került étel elfogyasztásától kezdődik, majd a vékonybélen át a vastagbéllel folytatódik, majd a végbéllel zárul az étel feldolgozása.

Már tudjuk, hogy az emésztőrendszerünk az immunrendszer egyik fő alkotórésze, benne pedig mikroorganizmusok milliói tenyésznek: a hasznos bélbaktériumok. A bélrendszernek saját idegrendszere is van, mely irányítja az emésztést, jeleket küld az agynak a veszélyekről és az immunrendszernek esetleges kórokozókról.

Sajnos számos betegség és bizonyos gyógyszerek is károsítják a bélflórát, illetve az ételekben lévő káros anyagok, mérgek, és az alkoholfogyasztás is megbetegítik a beleinket. Súlyos esetben bélgyulladás jöhet létre, mely az egész szervezetre kihat. A gyulladáscsökkentés a károsodott bélrendszer esetében természetes módszerekkel is megvalósulhat, ezáltal visszaállítható az egészséges bélmozgás, elkerülhető a sokaknál jelentkező hasmenés, fájdalom, puffadás.