A napi stressz hatások mérséklésére érdemes megtanulnunk egy orvosilag is igazolt, hatékony technikát, amivel képesek vagyunk elengedni a napi feszültségeinket.

Ennek a technikának a neve az autogén tréning, melynek elsajátításában egy relaxáció pszichológus is tud segíteni. Az autogén tréning orvosi szempontból az egyik legjobban megalapozott relaxációs módszer, amely erősíti a test öngyógyító folyamatait. A módszer lényege, hogy rendszeresen, tréning szerűen végzett gyakorlatokkal – belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel – ellazuljunk testben és lélekben is. Ebben az állapotban szinte az alvás határán vagyunk, és ilyenkor képes az elménk befolyásolni a testünk önregulációs rendszerét. Így nem csak stresszoldó hatást érünk el, hanem a keringést, a szívritmust, és a légzést is tudjuk kontrollálni vele az izomtónus szabályozásán, áthangolásán keresztül.

A testünk öngyógyító folyamatainak aktiválása azért nagyon fontos, mert számtalan káros hatás ér bennünket a nap folyamán, és szükségünk van arra, hogy valamennyire regenerálódjunk.