Mindenki ideális munkahelyről álmodik, ahol a képességeinket kamatoztathatjuk, és szenvedélyünkkel teljes mértékben azonosulhatunk. A munkahely keresés azonban tele van buktatókkal, és gyakran hibázunk. Ezek a hibák visszatarthatnak minket attól, hogy megtaláljuk azt a pozíciót, amely igazán illik hozzánk.

Az önéletrajz és a motivációs levél az álláskeresés alapvető elemei. Gyakori hiba, hogy az álláskeresők nem szentelnek elég figyelmet arra, hogy az önéletrajzuk a pályázott munkakörhöz testre legyen szabva . Mindig győződjön meg arról, hogy önéletrajza rövid és lényegre törő, ugyanakkor tartalmazza azokat a kulcsszavakat és készségeket, amelyeket a munkáltató keres. A motivációs levélben pedig világosan fejtse ki, miért éppen az adott pozíció és cég érdekli.

A LinkedIn és más szakmai közösségi oldalak a modern munkakeresés nélkülözhetetlen eszközei. Hálózatépítés nélkül sokszor szalasztunk el olyan lehetőségeket, amelyek csak a „rejtett munkaerőpiac” részét képezik. Rendszeresen frissítse profilját, lépjen kapcsolatba korábbi és leendő kollégákkal, és vegyen részt szakmai eseményeken.

Az állásinterjú a folyamat egyik legkritikusabb eleme. A rosszul megválaszolt kérdések és az alulkészültség jeleit mutató viselkedés mind elronthatják az állásra való alkalmasság benyomását. Informálódjon a cég hátteréről, gyakorolja az általános interjúkérdésekre adandó válaszokat, és legyen képes elmondani azt, hogyan illeszkedik az Ön szakértelme és tapasztalata az adott munkakörbe.