A méh kolóniákban a dolgozó méhek garatmirigyében termelődik egy anyag, mellyel a lárvák életük első három napjukban táplálkoznak. Ez az anyag a méhpempő. A fejlődéshez szükséges tápanyagokat nagy koncentrációban tartalmazza, tudósok pedig kielemezték, mit is tartalmaz pontosan. Kiderült, hogy a vízen és aminosavakon kívül száznál is több biológiailag aktív összetevő alkotja. Olyan vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből áll, melyek az ember számára is esszenciálisak. Ennek nyomán bekerült az úgynevezett „super food” kategóriába.

Külalakra sárgás-fehéres, szúrós szagú, csípős folyadék, mely a mézzel ellentétben kifejezetten savanyú. Könnyen romlik, így fénytől, hőtől, levegőtől védeni kell. Tárolni és szállítani is alacsony hőmérsékleten szokták. Az íze és a tartósítás miatt lehet mézzel vagy viasszal keverni.

A méhpempő hatása ugyanakkor valóban rendkívüli. Energetizáló hatású, serkenti az anyagcsere folyamatokat és a termékenységre is jótékonyan hat. Fogyasztható szellemi kimerültség esetén, illetve gomba és vírusölő hatása miatt.