Ezt a kérdést mindenki felteszi, aki keresett már valaha állást, mégpedig nem ’hátszéllel’ vagy ismerős útján, hanem teljesen ismeretlenül.

Aki kapcsolatok nélkül próbálja megtalálni a helyét a munkaerőpiacon, azok számára a profi önéletrajz minden bizonnyal ’élet-halál’ kérdése, hiszen semmilyen egyéb lehetőség nincs rá, hogy felkeltsük leendő munkaadónk figyelmét.

Hogy milyen a jó önéletrajz? Tartalmazza az összes (releváns) munkahelyünket, szakmai kompetenciáinkat, erősségeinket, elért eredményeinket. Mindezt átlátható, esztétikus formában. Egy megnyerő, szimpátiát ébresztő profil fotó elengedhetetlen, habár bizonyos esetekben előírják (habár ritkán), hogy kifejezetten fotó nélküli önéletrajzot küldjünk. Ilyenkor leendő munkaadónk azt szeretné, ha egy fotó nem keltene pozitív vagy negatív előítéletet, hanem kizárólag csak a leírt szakmai eredmények, korábbi munkahelyek és kompetenciák alapján hoznának döntést arról, kit hívnak be állásinterjúra, vagy akár egy ezt megelőző telefonos elbeszélgetésre.