Sokan közülünk nem szeretik a megszokott, ismétlődő feladatokat, azaz a monotonitást. Nos, a fizikai munka általában monoton, de ha valaki ezt szeretné csinálni, akkor keresgélhet ilyen munkakörök között. 

Több tényezőtől függ, hogy milyen területen fogunk elhelyezkedni. Az iskolai végzettségünk és korábbi munkatapasztalataink az elsődleges szempontok. Akkor is pályázhatunk fizikai munkára, ha nincs megfelelő végzettségünk. 

A változás természetes része életünknek. Előfordulhat, hogy a jelenlegi szakmánk már nem érdekel vagy nem tud újat nyújtani számunkra. Idővel mi is fejlődünk és más területek iránt érdeklődünk. Ha ez a helyzet, akkor mindent meg kell tennünk azért, hogy elérjük céljainkat.

 A szellemi munkakörök különösen népszerűvé váltak, különösen az internet elterjedése óta. Sokan szeretnének egy kényelmes irodában dolgozni, és úgy gondolják, hogy a szellemi munka könnyebb. Azonban ha mélyebben beleásunk, rájövünk, hogy ez nem teljesen igaz. 

A szellemi munka nagyobb felelősséggel jár, mint a fizikai munka. Ha középvezetői pozíciót nézünk, a munkavállalónak fontos döntéseket kell hoznia bizonyos kérdésekben. A szellemi munkát az végezze, aki jól kezeli a stresszt és vállalja a döntésekért való felelősséget. Ugyanakkor képes kell legyen csapatban dolgozni a kollégákkal.