Az óvoda-iskola átmenet egy jelentős mérföldkő minden gyermek életében. Ez az időszak kihívásokkal teli lehet mind a gyermek, mind a szülő számára. 

Az egyik legnagyobb kihívás az új környezethez való alkalmazkodás. Az iskola nagyobb, zajosabb és több gyermekkel teli, mint az óvoda. Ez ijesztő lehet a gyerekek számára. Fontos, hogy a szülők nyugodtak és támogatóak maradjanak, és segítsék gyermeküket a fokozatos alkalmazkodásban.

Az iskolai tanulás strukturáltabb és formálisabb, mint az óvodai játékos tanulás. Ez megterhelő lehet a gyerekek számára, akik még nem szoktak hozzá a hosszabb figyelemkoncentrációhoz és az ülő munkához. A szülők segíthetnek azzal, hogy otthon játékos tanulási tevékenységeket szerveznek, amelyek elősegítik a koncentrációs készségek fejlődését.

A szülők számára is nehéz lehet az átmenet. Fontos, hogy a szülők informálódjanak az iskola elvárásairól, és aktívan részt vegyenek gyermekük oktatásában. A nyílt kommunikáció az iskola személyzetével segít megérteni a gyermek akadémiai és szociális fejlődését.

Az óvoda-iskola átmenet nehézségei kezelhetők megfelelő előkészítéssel és támogatással. A pozitív hozzáállás, a türelem és a szeretetteljes támogatás elengedhetetlen ahhoz, hogy gyermekünk sikeresen és boldogan illeszkedjen be az új iskolai környezetbe.