A technológiai fejlődés korában a betanított munka szerepe és jelentősége egyre inkább a reflektorfénybe kerül. A kérdés, hogy a jövő munkaerőpiacán ki fogja végrehajtani azokat a feladatokat, amelyek ma betanított munkásként azonosíthatók, mára központi vitatémává vált.

A robotika és az automatizálás előretörése már most is érezhető hatással bír a betanított munkák területén. A robotok képesek a monoton, ismétlődő feladatokat hosszú órákon keresztül hibátlanul és fáradtság nélkül végezni, ami a gyártási folyamatok hatékonyságát és költséghatékonyságát jelentősen javíthatja.

Ennek ellenére számos szakértő úgy véli, hogy az emberi munkaerőt nem fogják teljes mértékben kiszorítani a robotok. Az emberek adaptációs képessége, kreativitása és problémamegoldó készsége továbbra is értékes a munkaerőpiacon. Azokban a helyzetekben, ahol az emberi interakció vagy a különleges döntéshozatal szükséges, az emberek továbbra is előnyben lesznek a gépekkel szemben.

A betanított munkák nem feltétlenül tűnnek el, hanem átalakulnak. A munkavállalók számára új képességek elsajátítása válik szükségessé, mint például a robotok karbantartása, programozása és felügyelete. A betanított munka így magasabb szintű képzést és specializációt igényelhet a jövőben.