A településfejlesztési stratégia olyan tervezési folyamatot jelent, amelyet egy település vagy város alkalmaz a hosszú távú fejlődésének irányítására és alakítására. Ez a stratégia meghatározza a település jövőjét, és célul tűzi ki a fenntarthatóság, a közösségi fejlődés és a gazdasági növekedés elérését.

A településfejlesztési stratégia egy olyan tervezési keretrendszer, amelyet egy település vagy város alkot az urbánus területek hosszú távú irányításához. Ennek a stratégiának az elkészítése magában foglalja a helyi közösség igényeinek és prioritásainak megismerését, és azok alapján meghatározza a jövőbeli fejlesztési célokat és lépéseket.

A településfejlesztési stratégia rendkívül fontos a városok és települések számára számos okból:

Segít a településvezetőknek és döntéshozóknak a hosszú távú célok kitűzésében és az azok eléréséhez szükséges lépések meghatározásában.

A stratégia lehetővé teszi a fenntartható fejlődés irányítását, beleértve a környezetvédelmet, az infrastruktúra fejlesztést és az energiahatékonyságot.

A településfejlesztési stratégia előmozdítja a közösségi fejlődést, a közösségek bevonását a tervezési folyamatokba és a helyi közösségi igények kielégítését.

A stratégia lehetőségeket kínál a gazdasági növekedésre, a munkahelyteremtésre és a vállalkozások támogatására.