A településrendezési tervek középpontjában általában a hosszú távú célkitűzések és stratégiák állnak, amelyek segítenek a városoknak megfelelni a lakosság növekedésével, az urbanizációval és más kihívásokkal járó változásoknak. Ezek a tervek általában több szakaszban készülnek el, és átfogó képet adnak a város jövőbeli fejlődéséről és szerkezetéről.

Az egyik legfontosabb szempont, amelyet a településrendezési tervek figyelembe vesznek, a városi területek hasznosítása és a területfejlesztés. Ez magában foglalja az építési szabályozásokat, a lakó- és ipari területek megfelelő elhelyezését, valamint a zöld területek megőrzését és bővítését. A megfelelő területrendezés lehetővé teszi a városok számára, hogy hatékonyan reagáljanak a lakosságnövekedésre és az urbanizációra, miközben megőrzik az élhető környezetet.

A településrendezési terveknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a közlekedési infrastruktúrára is. A városi közlekedés optimalizálása és a környezetbarát közlekedési lehetőségek előmozdítása kulcsfontosságúak a városi életminőség javítása és a közlekedési torlódások csökkentése érdekében. Ezek a tervek általában foglalkoznak az út- és közlekedésfejlesztésekkel, a tömegközlekedés kiterjesztésével és a gyalogos- és kerékpárutak hálózatának bővítésével is.