Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) Perseverance nevű marsjárója újabb lenyűgöző eredményekkel szolgált a Marssal kapcsolatban. Az egyik legizgalmasabb felfedezésük az élet jeleit hordozó szerves anyagok felfedezése volt a Mars Jezero kráterében, ahogyan a Nature folyóirat frissen közzétett tanulmányában olvasható.

A kutatók régóta feltételezték, hogy a Marsnak összetettebb rendszere lehetett a múltban, és most az általuk talált szerves anyagok ezt megerősítik. A kráter területén egykori tómedence nyomait fedezték fel, amely valószínűleg ideális élőhelyként szolgált az ókorban.

Az érdekes eredmények több lehetséges magyarázatot vetnek fel az észlelt szerves anyagok eredetére vonatkozóan. A kutatók között szóba kerültek például a víz-kőzet kölcsönhatások, a bolygóközi por vagy a meteorok is, de ami igazán izgalmas, az az, hogy nem zárták ki az élőlények lehetőségét sem.


A tanulmány szerint a felfedezett marsi szerves anyagok jobb megértése meghatározó lehet az élet nyomaira való kutatásban. A Perseverance marsjáró 2021 februárjában landolt a Jezero kráterben, és azóta a kutatók folyamatosan vizsgálják a kráterfenék geológiai összetételét, miközben fotókat készít és kőzetmintákat gyűjt a területről.