A fokhagyma és vöröshagyma gyógyhatásai széles körben ismertek, főként a népi gyógyászat iránt érdeklődők számára.  

A fokhagyma – latin nevén ’allium sativum’ – alliint, kéntartalmú peptideket, B1-C-vitamint és flavonoidokat is tartalmaz. Többek között bizonyított antioxidáns, antibakteriális és antivirális hatású növény. A fokhagyma aprításakor, szétnyomásakor az alliin nevű összetevője allicinné alakul át, és ez a vegyület rendelkezik antimikróbás hatással. 

A torok baktériumflórájának alkotói közé tartozik a streptococcus és a staphylococcus, mely baktérium törzsek felelősek a felső légúti megbetegedések nagy részéért. Ha meghűlés vagy vírusfertőzés miatt felborul az egyensúly, elszaporodnak a nyálkahártyán. Ez pedig gyulladást, váladékképződést és lázat okoz. Az allicin nevű hatóanyag meggátolja a fent említett baktériumok szaporodását, így a fertőzés nem tud tovább terjedni. Külön kiemelendő, hogy a fokhagyma még a penicillin rezisztens baktériumok ellen is sikeresen használható.