Az idők során számos fegyver és harci eszköz vált ikonikussá a filmek, sorozatok és kultúra világában, de egyik sem olyan misztikus és futurisztikus, mint a lézerkard

A lézerkard története egészen a 20. századig nyúlik vissza. Az első megjelenése egy tudományos fantasztikus könyvben, E.E. „Doc” Smith „Spacehounds of IPC” című művében történt 1931-ben. A regényben az űrhajósok egyfajta energiafegyvert használtak, amely később inspirációként szolgált a lézerkard kialakításához.

A lézerkard igazán nagy ismertséget a 70-es években szerzett, amikor George Lucas bemutatta a „Csillagok háborúja” filmeket. A jedik és sith-ek közötti fénykard csaták azonnal ikonikusak lettek. A filmekben a fénykardoket a Jedik erővel és ügyességgel irányították, és ezek a fegyverek a Csillagok háborúja franchise egyik legismertebb elemeivé váltak.

Bár a lézerkardok a valóságban nem léteznek, azok működése a tudományos fantasztikus világban jól kidolgozott. A lézerkardok egy koncentrált energialézerből állnak, amely képes éles fénysugarat és hőt kibocsátani. A fegyverek fém vagy átlátszó kristály pengével rendelkeznek, amelyek a lézerenergiát fogadják és átirányítják.