A városrendezés a városi területek tervezésének és szervezésének tudománya, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a modern városok kialakításában. Ebben a folyamatban a várostervezők és döntéshozók olyan stratégiákat alkalmaznak, amelyek elősegítik a városok funkcionális, esztétikai és fenntartható fejlődését.

A városrendezés alapvető célja a városi terek hatékony kihasználása. Ez magában foglalja az infrastruktúra tervezését, a közlekedési hálózatok kialakítását, a zöld területek és közparkok megtervezését, valamint a lakó- és üzleti területek optimalizálását. A városrendezés során kiemelt figyelmet kell fordítani a városi környezet élhetőségének javítására és a közösségi terek kialakítására.

Ezenkívül a városrendezés folyamatában fontos szerepet kap a fenntarthatóság. A tervezőknek olyan megoldásokat kell találniuk, amelyek csökkentik a környezeti terhelést, támogatják a fenntartható közlekedést, és elősegítik az energiahatékonyságot. A zöld területek, mint a parkok és kertek, nemcsak esztétikai szempontból fontosak, hanem a városi ökoszisztémák szempontjából is.

A városrendezés során elengedhetetlen a lakosok bevonása is. A közösségi részvétel biztosítja, hogy a városi tervezési folyamatok megfeleljenek a helyi igényeknek és javítsák a lakók életminőségét. A városi terek tervezésekor a tervezőknek figyelembe kell venniük a különböző demográfiai és kulturális szempontokat is.