A süllyedő New York probléma komplex és sokrétű, ami komoly kihívások elé állítja a várost a jövőben. A helyi és globális erőfeszítések együttes alkalmazásával és a fenntarthatóságra való összpontosítással azonban lehetséges a probléma kezelése és a város jövőbeli védelme.

 A tengerszint emelkedése és az időjárási változások következtében New York számos része szembe kell nézzen a süllyedés és az árvíz veszélyével. A tengerszint emelkedése elsősorban a globális felmelegedés és a jégmezők olvadása miatt következik be. Ez különösen aggasztó New York számára, mivel a város nagy része tengerszint alatt vagy annak közelében helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy az emelkedő tengerszint komoly kihívásokat jelent a város infrastruktúrájára és lakosságára nézve.

A városvezetés és a helyi közösségek már dolgoznak azon, hogy felkészüljenek és alkalmazkodjanak a változó környezethez. Ez magában foglalja az árvízvédelmi rendszerek kiépítését, a partvonal erősítését, valamint a fenntartható és környezetbarát építési technikák alkalmazását. Emellett fontos a lakosság tájékoztatása és felkészítése a várható változásokra és azok kezelésére.