Számos cég küzd munkaerőhiánnyal, köszönhetően a nehéz gazdasági helyzetnek és az elvándorlásnak. Elindult egy érdekes folyamat a munkaerő piacon, hogy egyszerre van munkanélküliség bizonyos területen, és munkaerőhiány más szakmákban. Habár a foglalkoztatottság magasnak mondható, mégis van egy réteg, akik nem találnak munkát. 

Az is új jelenség az utóbbi pár évben, hogy külföldi munkaerőt toboroznak magyar cégekhez, ahol nem jelentkeznek hazai munkavállalók a nyitott pozíciókra. Még Távol-Keletről is érkeznek hazánkba képzett, alkalmazkodó képes fiatal munkavállalók jó angol nyelvtudással, mert számukra is versenyképes a magyar gyárakban elérhető fizetés. Fülöp-szigeteki munkavállalók érkeznek hozzánk nagyobb számban, mert ott kulturálisan is elfogadott a külföldi munkavállalás, és a szakmai felkészültségük is megfelelő.

Azonban a külföldi munkavállalók közvetítéséhez érdemes szakértő HR partnert igénybe venni, akik tapasztaltak a vele járó adminisztratív teendőkben, mert speciális feladatok járnak együtt az ilyen dolgozók alkalmazásával.