A Covid járvány utáni gazdasági talpra állás a legtöbb magyarországi szektorban meglepően gyorsan és simán végbement. Ezután pedig hiába következett rögtön a háború okozta gazdasági recesszió, a hazai munkaerő piac mégis állandó munkaerőhiánnyal küzd. A legtöbb vállalat tehát kénytelen volt belátni, hogy a versenyképesség megtartása érdekében szükséges külföldi munkaerő foglalkoztatása is.

Az EU vagy EGT tagállamokból érkező dolgozókat engedély nélkül, de minden esetben bejelentési kötelezettség mellett lehet foglalkoztatni. A harmadik ország béliek alkalmazása kicsit bonyolultabb, tekintve, hogy esetükben az engedélykérési procedúra is kötelező.

Ez a folyamat nyilvánvalóan teljesen új ismereteket és módszereket kíván a cégek HR részlegeitől. Nem kérdés, hogy a külföldi munkaerőtoborzás több időt és ügyintézést igényel, mint az országhatáron belüli dolgozók keresése. A hatékony és professzionális megoldás erre egy szakértő HR szolgáltató bevonása, például a Jobtain Kft., amely immár több éves tapasztalattal rendelkezik a teljes folyamatot illetően.