Az utóbbi években egyre többet hallani a munkaerőhiányról és a hiányzó szakemberekről, akikre szüksége van a gazdaságnak. Az, hogy mely szakmák tartoznak ebbe a kategóriába, nem mindig egyértelmű. 

A legfontosabb hiányzó szakmák közé tartozik a szakács, az ápoló, az IT szakember és az autószerelő. A szakácsokra az éttermekben és szállodákban van nagy szükség, az ápolókra a kórházakban és az idősotthonokban, az IT szakemberekre pedig a digitális világban. Az autószerelőkre pedig mindig szükség van az autószervizekben és a járműgyártásban.

A felsorolt szakmákon kívül találunk olyanokat is, amelyek nem igényelnek magas fokú végzettséget, csak megfelelő szakmai tapasztalatot és képzést. Például, a targoncások, a bolti eladók és a pénztárosok, akikre nagy szükség van az áruházakban és a logisztikai központokban. 

A Jobtain álláskereső portálon gyorsan találunk azonnal betölthető targoncás állást például.

Fontos megjegyezni, hogy az ország egyes területein más-más hiányszakmák okoznak nehézséget. A legtöbb szakmunkást jelenleg Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegyében keresik. A legnagyobb hiány felszolgálóból van jelenleg minden megyében, de a logisztika területén is számos azonnal betölthető nyitott pozíció van.