Sokaknak fontos tudni, hogy mi pontosan az a munkaidő keret. Elsősorban a szezonális jellegű munkakörökben, mint a vendéglátás, kereskedelem, a mezőgazdaság, a turizmus, illetve még az egészségügy is tipikusan ilyen jellegű munka. 

A munkaadó számára biztosít egy nagyfokú rugalmasságot a munkaidő beosztására, akkor, amikor a legnagyobb terhelés jelentkezik a munkában, és szükség van a feladatok zökkenőmentes ellátására. Ilyenkor a munkáltató eltekinthet az általános munkarendtől, ami heti 2 pihenőnapot biztosít, és a munkaidőkeret bevezetéséről dönthet. Ekkor a havi törvényi maximumoknak eleget téve kijelölhet folyamatos munkavégzést is egy időre, és a pihenőnapokat később adja ki tömbösítve. A munkaidőkeretről a munkaadó egyoldalúan is dönthet, és írásban értesíti a munkavállalóit annak bevezetéséről és időtartamáról.

De miért jó ez a feleknek? A munkaadó így rugalmasabban tudja beosztani a kollégákat akár hétvégére is, és mentesül a hétvégi pótlék kifizetése alól. A munkavállalók pedig kérhetik a személyes preferenciáiknak megfelelően való beosztásukat a hét napjaira.