Az önéletrajz elkészítése az első lépés ahhoz, hogy megfelelő állást találjunk. Azonban sokan nem tudják, hogy milyen hibákat kell elkerülniük az önéletrajzukban, amelyek ronthatják az esélyeiket. 

Az önéletrajzunknak tömörnek és érthetőnek kell lennie. A legtöbb munkáltató csak néhány másodpercet szán arra, hogy átnézze az önéletrajzunkat, így fontos, hogy minden lényeges információt beleírjunk, és kerüljük a felesleges részleteket. Általában egy oldal az ideális hossz, maximum két oldal, ha rendelkezünk már tapasztalattal. Az önéletrajzunknak magában kell foglalnia az érdeklődésünket, a tapasztalatainkat és képességeinket, valamint a végzettségeinket és az aktuális munkánkat.

Érthetőnek kell lennie az általános olvasók számára. Kerüljük a túl sok szakszót vagy szakmai kifejezést, mert az eltávolíthatja a munkáltató érdeklődését. Fogalmazzunk érthetően és próbáljunk meg kiemelni olyan készségeket és tapasztalatokat, amelyek hasznosak lehetnek.

Az önéletrajzunk formátuma fontos, mert az első benyomásunkat kelti a munkáltatóban. Kerüljük a túlzott színhasználatot, és az önéletrajzunkat egyszerű, áttekinthető formában írjuk meg. A legjobb, ha Word vagy pdf formátumban küldjük el az önéletrajzunkat, mivel ezek az általánosan elfogadott formátumok. Egyes önéletrajz szerkesztő programok hasznosak lehetnek, hogy segítsenek nekünk megfelelő formátumban elkészíteni önéletrajzunkat