A Városfejlesztés Zrt. az egyik legrégebben működő szakmai szervezet, amely hasznos tanácsokkal látja el az önkormányzatokat a településfejlesztés területén. A szervezet számtalan sikeres hazai projekt megvalósításában vállalt szakmai szerepet. Szolgáltatása kiterjed a fejlesztési támogatások megszerzéséhez szükséges pályázatokhoz szükséges megvalósíthatósági tanulmányok kidolgozására, településrendezési tervek elkészítésében való szakmai részvételre, területfejlesztési tanácsadásra is.

A Városfejlesztés Zrt. szakmai kompetenciáját mutatja, hogy az állami szervezeteknek nyújtott tanácsadási tevékenysége keretében keletkeztek a szervezet legnagyobb hatású innovációi, amelyek eredményeként a rendszerváltás után alapjaiban újult meg a városfejlesztés magyarországi módszertana és eszköztára. 

A szervezet jelentős közreműködésével kerültek kidolgozásra a városfejlesztésre vonatkozó szakpolitikai iránymutatások jelentős része is, ez is mutatja, milyen komoly szakmai munkát végez a szervezet és milyen szerepe van a városfejlesztés területén.