A belső elválasztású mirigyeink a testünk működéséhez fontos hormonok kiválasztásáért felelnek, és közvetlenül a hatással vannak a szerveink működésére. Az egyik legismertebb belső elválasztású vagy endokrin mirigyünk a pajzsmirigy, mely a nyakunk első részén található pillangó alakú kis szerv. Ez felelős többek között a T3 és T4 nevű hormonok előállításáért, amik az energiafelhasználást valamint a fejlődést-növekedést szabályozzák. Jelenlétük növeli az anyagcsere sebességét, a bélmozgást, a szívverést és légzésszámot, így a testhőmérsékletet is. 

Ha azonban gond van a pajzsmirigy működésével, ezek a hormonok nem megfelelő szinten vannak jelen a szervezetben, akkor pajzsmirigy alulműködésről vagy túlműködésről beszélünk. Hátterében jellemzően valamilyen autoimmun betegség, gyulladás vagy csupán jódhiány áll.

A pajzsmirigy betegség kezelése nem elhanyagolható kérdés a fentiek miatt, azonban általában komoly beavatkozásokkal, vagy erős gyógyszerek adásával orvosolják. Ezért fontos tudni, hogy természetes módon is befolyásolhatjuk az endokrin rendszerünk működését, mivel a CBD olaj ezen hormonok egyensúlyát is előnyösen befolyásolni tudja.