Az oktatás fogalmát elsősorban a fiatal vagy gyerekkorhoz kötjük, pedig ez koránt sem ennyire evidens. A felnőttek képzése és oktatása végig kíséri a történelmet, napjaink állandóan változó világában pedig nem is lehetne aktuálisabb ez a téma.

Az OKJ tanfolyamok és képzések megreformálása nagy visszhangot keltett a közelmúltban. Maga az OKJ rendszere nem szűnt meg, de jelentősen átalakult. A korábbi, körülbelül 800 képzésből 176 maradt és élesen elválasztásra kerültek az alap- és kiegészítő tudást adó modulok. A felnőttoktatás és a felnőttképzés közötti legnagyobb különbség az iskolarendszerből adódik. Előbbi általában állami támogatással, a klasszikus iskolarendszerben történik, utóbbi többnyire a piaci szolgáltatók által, önköltséges módon. 

A felnőttképzésben rejlő lehetőségek azért annyira vonzóak, mert az általában rövidebb ideig tartó képzések online, akár munka mellett is teljesíthetőek. A programkövetelményes képzéseken a mindig formálódó piaci igényeknek megfelelően lehetőség adódik a szakmai átképzésre vagy az alap tudás kibővítésére.