A fenntarthatóság kérdése egyre inkább megjelenik a városok fejlesztése során is, hiszen a városi népesség életkörülményeinek javítása, valamint a környezet védelme gazdasági, társadalmi és környezeti előnyökkel is jár.

A fenntarthatóságot szolgálják az okos város koncepciók is, amely összefoglalva a városi szerkezet tudatos és átgondolt változtatásával, valamint a technológiai innovációk városfejlesztésben és -üzemeltetésben való egyre elterjedtebb alkalmazását jelenti. Célja olyan jól működő, élhető városi környezet létrehozása, amelyben a lakók jobb életkörülmények között élhetnek, a technológiai újdonságok pedig a környezet védelmében tudnak segíteni.

A Városfejlesztés Zrt. szakértői olyan településfejlesztési koncepciókat tudnak kidolgozni, ahol figyelembe veszik a fenntarthatósági kritériumokat és az okos városokra jellemző hatékonyabb működést is elősegítik. A tudatos városfejlesztésre hazánkban is egyre több jó példát találni, megyeszékhelyek, megyei jogú városok, városnegyedek újulnak meg folyamatosan.