A patikában kapható gyulladáscsökkentő szerek legtöbbször erős gyógyszerek, nem kívánt mellékhatásokat is okozhatnak, illetve megterhelik a veséket és a májat. Érdemes tudatában lenni a természetes gyulladáscsökkentő szerekkel, amik gyakran elérik ugyanazt a hatást, de káros mellékhatások nélkül.

A gyógynövényekből készült főzetek évszázadok óta használatosak a népi gyógyászatban. A legjobb eredmény érdekében érdemes kombinálni a megfelelő növényeket, illetve a konkrét problémára választani a megfelelőt. A fekete ribizli, a kamilla és a kurkuma mind nagyszerű hatással bírnak, elsősorban belsőleg, de a kamillát borogatásként a bőrre helyezve is használhatjuk

 Kevéssé ismert, hogy az omega-3 zsírsavak nemcsak a szív egészségét és az idegrendszer fittségét segítenek megőrizni, de gyulladásgátló hatásuk is van. Növényi olajként, kapszulában, vagy tengeri halként fogyaszthatjuk. Szintén természetes megoldás a CBD olaj gyulladáscsökkentő szerként való alkalmazása, ami akár bélrendszeri gyulladásos állapotok esetén is nagy segítség, csakúgy mint az omega-3.