A csontritkulás, vagy osteoporosis hazánkban több, mint 1 millió embert érint, kezdeti vagy súlyosabb formában. Ezért fontos, hogy tudatában legyünk a megelőzés és visszafordítás lehetőségeinek. Hátterében az áll, hogy a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) és a csontlebontást végző sejtek (oszteoklasztok) működésének egyensúlya megbomlik, így a normálisnál nagyobb mértékű csontvesztés következik be.

Csontritkulásra leginkább nőknél a változó kor után, az ötvenes éveiktől hívják fel a figyelmet, azonban a megelőzésre előbb is érdemes gondolni. Ennek legismertebb módjai a D vitamin pótlása különösen téli hónapokban, magas kalcium-tartalmú élelmiszerek fogyasztása (sajt, tej) és a rendszeres nem túl megerőltető mozgás.

Ha már kialakult a baj, laborvizsgálattal és csontsűrűség méréssel tudják diagnosztizálni a betegséget. A csontritkulás kezelése legtöbbször gyógyszerekkel, hormonpótlással, fizikoterápiával történik. A táplálékkiegészítők, vitaminok szedése és a mérsékelt mozgás is fontos. A gyógyszerek káros mellékhatásait elkerülendő alkalmazható természetes szerként a CBD olaj is, mely segít csökkenteni a csontpusztulást.