A fenntarthatóság napjainkban már nem csupán egy divatos kifejezés, hanem a településfejlesztés szívét képezi. Az integrált településfejlesztési stratégiák különösen fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban, hiszen egyensúlyt teremtenek a gazdasági növekedés, a társadalmi igények és a környezeti fenntarthatóság között.

Ezek a stratégiák azáltal válnak különlegessé, hogy holisztikus megközelítést alkalmaznak. Nem csupán egyetlen aspektusra koncentrálnak, hanem az összes releváns tényezőt figyelembe veszik. Például, a közlekedési rendszerek tervezésekor nem csak a forgalomcsökkentés a cél, hanem a zöldterületek védelme és a közösségi közlekedés fejlesztése is.

A zöldterületek és a közparkok szerepe kiemelkedő az integrált településfejlesztési stratégiákban. Ezek nem csupán a városi környezet esztétikai megjelenését javítják, hanem javítják a levegő minőségét, csökkentik a városi hősziget-hatást, és lehetőséget biztosítanak a közösségi összejövetelek számára.

Az innováció is kulcsfontosságú elem. Az okosváros-technológiák, mint az intelligens közlekedési rendszerek és az energiahatékony épületek, hozzájárulnak a városok fenntartható fejlődéséhez. Ezek nem csak környezetbarát megoldásokat kínálnak, hanem növelik a lakosok életminőségét is.