A Forbes 30 Under 30 listájára már hazánkban is igen nagy kiváltság és siker felkerülni, azonban még nagyobb elismerésnek számít, ha valaki az amerikai listára kerül fel.

Pontosan ez történt Mészáros Dáviddal, a Smartkas agrártech startup alapítójával és vezetőjével. Ráadásul egy valóban páratlan sikerről van szó, hiszen a vállalkozás pár hónap alatt jutott el odáig, hogy már királyi családokkal tárgyal cége innovatív mezőgazdasági megoldásairól. A startup alapítója több mint tíz millió eurós üzleteket kötött már királyi családokkal, sejkekkel, sőt hercegekkel is.

A fiatal startup tulajdonos fejlesztése négy technológiai összetevőből áll: az üveg, amely energiát generál az éjjeli ciklusra, miközben a természetes napfényt átengedi, emellett pedig véd a fényszennyezéstől, ezért tulajdonképpen bárhol létre lehet hozni. A másik a vízrendszer, amely 90-95 százalékos vízspórolást segít elő, és nem is használ semmilyen meg nem újuló vízforrást. Legalább ennyire fontos a harmadik a technológia, amely éppen annyi szén-dioxidot ad a növényeknek, amennyit még fel tudnak venni, viszont a szén-dioxid egyáltalán nem kerül a levegőbe, tehát teljesen karbonsemleges. A negyedik pedig nem más, mint a szoftver, amely az egészet vezérli.