A különleges, fémes csillogás sokszor egymástól függetlenül fejlődött ki az állatvilágban, a vakondgyíkféléktől kezdve az ékszerekhez hasonlóan ragyogó legyekig. Az Animal Behavior tudományos szaklapban közzétett, új tanulmány most kísérleti bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy miért alakul ki a rovarok színjátszó fénye.

A tudományos vizsgálatok alapján arra lehet következtetni, hogy ezek a „színeltolódások” védő funkciót is elláthatnak ezeknél az állatoknál. Egy kísérletet végeztek, amelyben fiatal csirkéket teszteltek, amelyeknek különböző „zsákmányokat” adtak, valódi és mesterséges díszbogár szárnyakkal, amelyekben ízletes lisztkukac falatokat találtak. Mind az irizálás, mind a fényesség képes megvédeni a zsákmányt még az észlelés után is.

Két éve ugyanez a csapat bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy az irizáló hatás az álcázás hatékony formája lehet, még akkor is, ha ez ellentmondásosnak tűnhet, tekintettel arra, hogy milyen megdöbbentően vonzóak lehetnek egyes ragyogó szerkezeti színek.