Földünk népességének egyre nagyobb százaléka költözik városokba, így nem is csoda, amikor több tízmilliós metropoliszokról hallunk világszerte. A szakértők szerint ez a tendencia a jövőben is folytatódik, ugyanis a városokban sokkal több munkalehetőséget találnak az emberek, így a vidéki népesség egyre nagyobb arányban költözik nagyvárosokba.

Sajnos azonban a városok növekedésének egyre inkább szemmel látható hatása van a környezetünkre is. Kutatások szerint ugyanis az éghajlatváltozás egyik legfőbb okozói a nagyvárosok, ezért a fenntartható városfejlesztés az egész társadalom érdeke.

Habár Magyarországon nincsenek óriásvárosok, hazai településeinken ugyanúgy felmerül a fenntarthatóság kérdése, mint szerte a világban. A fenntartható működés szükségességének egyik fő szószólója hazánkban a Városfejlesztés Zrt., korábbi nevén SCET Magyarország Városfejlesztő Rt. A szervezet nagyon sokat tett a hazai településfejlesztés jó gyakorlatainak kialakításában, és a fejlesztést megalapozó stratégiák kidolgozásában. Részt vett több hazai városunk fejlesztésének előkészítésében, így nagy tapasztalattal rendelkeznek a településfejlesztés terén.