Az okosvárosok olyan városi környezetek, amelyek a legmodernebb technológiák és információs rendszerek segítségével válnak hatékonyabbá, környezetbarátabbá és élhetőbbé. Az okosvárosok fejlődése egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világ szerte, és új lehetőségeket nyit a városi élet terén. A technológiai fejlődés és az adatok intelligens felhasználása révén ezek a városok hozzájárulhatnak a fenntartható fejlődéshez és az emberek életminőségének javításához.

Az okosváros lényege az intelligens technológiák és az adatelemzés összekapcsolása a városi infrastruktúrával és szolgáltatásokkal. Olyan közösségeket teremtenek, ahol az információk gyorsan és hatékonyan áramlanak, és a városi élet minden területén optimalizált és fenntartható megoldásokat alkalmaznak.

A rendszerek optimalizálása céljából intelligens közlekedési megoldásokat használnak. Az okos közlekedési rendszerek segíthetnek csökkenteni a közlekedési dugókat, növelni a tömegközlekedés hatékonyságát és támogatni a környezetbarát mobilitást.

Az okosvárosok célja a lakosok életminőségének javítása. Az intelligens szolgáltatások, mint például a gyors internetkapcsolat, a távfelügyeleti egészségügyi szolgáltatások vagy a városi zöldterületek biztosítása mind hozzájárulnak a jobb életkörülményekhez.