A vállalatok sikerének kulcsa elsősorban a jól felépített, hatékony munkaerőre épül. A munkaerő tervezése és az ehhez kapcsolódó stratégiák kidolgozása létfontosságú ahhoz, hogy a megfelelő embereket vonzzuk és megtartsuk a csapatunkban. 

A tervezés kiindulópontja a mélyreható kutatás és elemzés. Pontosan ismernünk kell a vállalat jelenlegi állapotát, az üzleti célokat és azokat a területeket, ahol a legnagyobb szükség van új munkaerőre. Fontos az előrejelzés is, hogy az elkövetkező időszakra mekkora létszámhiány várható.

Az állás leírások elkészítése meghatározó a munkaerő tervezés folyamatában. A leírásoknak részletesen be kell mutatniuk a feladatokat, az elvárt készségeket és képzettségeket, valamint azokat az előnyöket, amelyeket a vállalat nyújt a munkavállalóknak.

A hatékony munkaerő tervezés magában foglalja a belső erőforrások kihasználását is. Az új pozíciók betöltésénél először érdemes megfontolni a belső munkavállalók előléptetését vagy átképzését. A folyamatos képzések és fejlődési lehetőségek biztosítása segíthet a munkavállalók hosszú távú elkötelezettségének megerősítésében.