A családi adókedvezményt 1999-ben vezette be a magyar kormány, hogy támogassa azokat a családokat, akik aktívak a munkaerő piacon, és gyermekeket vállalnak. Így ösztönzik egyrészt a gyermekvállalást, másrészt a minél hamarabbi visszatérést a munkába.

A családi adókedvezmény tulajdonképpen a gyermekeket nevelő párok (házastársak és élettársi kapcsolatban élők) személyi jövedelemadó kedvezménye. Ennek megfelelően a jogosultak azok az adóköteles jövedelemmel rendelkező, társadalombiztosítási járulékot fizető magánszemélyek, akik gyermeket nevelnek. Már a várandósság 91. napjától igényelhető ez a juttatás, és a gyermek 16 éves koráig igénybe vehető.

Összegének kiszámításához számos oldalon kalkulátorok állnak rendelkezésre, de alapszabályként 1 kedvezményezett eltartottra 66.670 Ft az adóalap kedvezmény, ami 10.000 Ft adó kedvezményt jelent havonta. Két gyermeknél már jóval több a kedvezmény, 266.660 Ft mínusz érvényesíthető az adóalapból, ez havi 40.000 Ft adókedvezmény. Igénylése egy egyszerű nyilatkozat kitöltésével történik, melyet a NAV felé kell leadni.