2022. év végére a Föld lakossága elérte és meghaladta a 8 milliárd főt, amelynek jelentős hányada városlakó. Ez a tendencia jelenleg nem látszik, hogy megtörne, sőt a jövőben tovább folytatódhat a városokban élő népesség arányának növekedése. Becslések szerint 2030-ra akár háromból két ember is városokban él majd, ez pedig számos területen jelent kihívást a következő évtizedekben.

A népességnövekedés mértéke a fejlődő világban a legmagasabb, ahol a higiéniai viszonyok, az egészségügy, a közbiztonság és a munkalehetőségek többnyire elmaradnak a fejlett világban tapasztalhatónál. A városok szennyezettek, a lakhatási körülmények messze nem mondhatók ideálisnak, és a modern nagyvárosok egyre nagyobb terhet rónak a környezetre is.

A következő évtizedekben tehát egyaránt kihívást jelent majd a környezetszennyezés mérséklése, és a városi népesség életkörülményeinek javítása.  A modern kori urbanisztika alapelvei éppen ezért a fenntarthatóság mellett a városok élhetőségének, a városi ember életkörülményeinek javítása is.